На 22 септември, традиционно, Сдружение Варна Европейска Младежка столица, с подкрепата на

...
На 22 септември, традиционно, Сдружение Варна Европейска Младежка столица, с подкрепата на
Коментари Харесай

Ден без автомобили в центъра на Варна на 22 септември

 На 22 септември, традиционно, Сдружение " Варна Европейска Младежка столица ", с поддръжката на Община Варна, провежда " Ден без коли "  в центъра на Варна. Инициативата е част от Европейската седмица на подвижността, която през 2019 се организира под мотото: " Върви с нас ".

Във връзка с това от 08.00 до 19.00 часа ще бъде затворен, за движение на автомобили, бул. " Сливница ", от светофара пред Община Варна, до светофара на бул. " Княз Борис I ", пред Икономически университет. В събитието си партнират държавни институции, неправителствени организации и бизнеса. През целия ден в зоната ще има демонстрации, атракции, работилници и занимания като: вървене, ролери, скейт, споделено пътешестване, умни коли, колоездене и други, които предизвикват напредването в градска среда без коли.

Инициативата ги слага във фокус защото международната процедура демонстрира, че градовете, в които доминират, се трансформират в по-добри места за живеене. Безопасната за придвижване градска среда, е фактор от решаващо значение за развиването на градовете. Насърчаването на жителите да избират и комбинират този метод на напредване носи редица изгоди за личността и обществото. Изследвания сочат, че феновете на ходенето и колоезденето са по-здрави и живеят по-дълго. По-големият брой пешеходци и велосипедисти вършат ходенето и колоезденето по-безопасни. Например, рискът от случай при вървене в община, с два пъти повече пешеходни зони, е понижен с 66%. Активните режими на напредване са потребни за околната среда защото понижават нездравословните излъчвания. Те носят и редица обществени изгоди. Доказано е, че живущите на улици, на които няма авто трафик познават и поддържат своите съседи в доста по-голяма степен, в сравнение с хората на улиците с тежък трафик.

" Ден без коли " дава изключително добра опция за изпробване с нови модели на трафика и устойчивия превоз. Правенето на улиците по-достъпни за пешеходци и колоездачи, предприемането на ограничения за усмиряване на моторизирания трафик води до осезаеми стопански изгоди за локалния бизнес. Повишава привлекателността на градската среда и усилва сигурността на напредване. В инструкция " Vision zero " на Европейската комисия се включват и ограниченията " 30 км в час " за възстановяване на градската среда, намаляването на нездравословните излъчвания и помагало с изкуствен интелект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР